ŽELJKA PERIŠIĆ – NINKOVIĆ: ODNOS PREMA OBOLJELIM POKAZUJE STEPEN HUMANOSTI DRUŠTVA

0
247

BANJALUKA, 21. MARTA – Licima oboljelim od Daunovog sindromom neophodno je omogućiti da pokažu koliko i šta mogu, jer odnos prema njima pokazuje stepen humanosti društva, poručila je direktor banjalučkog Centra “Dajte nam šansu–Zvjezdice” Željka Perišić.

Perišićeva je napomenula da su u posljednjih nekoliko godina načinjeni pomaci u osviješćenosti društva o osobama sa Daunovim sindromom i njihovim sličnostima sa drugim ljudima, ali da je potrebno još raditi da bi ove osobe bile potpuno prihvaćene u društvu.

“Cilj nam je da u narednom periodu ostvarimo što veću psihološku podršku cijeloj porodici, a prije svega roditeljima koji se prvi put susreću sa ovim problemom”, rekla je Srni Perišićeva.

Ona je dodala da je potrebno sistem usmjeriti prema porodicama koje treba zaštititi i omogućiti im adekvatnu podršku, kako bi dijete sa Daunovim sindromom izveli na pravi put.

Perišićeva je navela da ovo udruženje trenutno okuplja 125 porodica djece i osoba sa poteškoćama u razvoju iz banjalučke regije.

Ona je rekla da je Centar povodom obilježavanja 21. marta, Međunarodnog dana osoba sa Daunovim sindromom, pripremio i manifestaciju na kojoj će se djeca i mladi sa Daunovim sindromom, ali i svim drugim teškoćama, večeras predstaviti putem bogatog kulturno–umjetničkog programa.

“Cilj ovih aktivnosti je da ovi mališani ukažu na svoje mogućnosti, koje su velike, jer vrijedno vježbaju tokom cijele godine, ali i na veliki značaj inkluzije u kulturi”, rekla je Perišićeva.

Svjetski dan osoba sa Daunovim sindromom ustanovljen je 2006. godine, a 21. mart simbolično je izabran za taj dan jer je u osnovi te bolesti prisutnost tri hromozoma umesto dva na 21 hromozomskom paru.

NEMA KOMENTARA